Δευτέρα κάτι έχω...
  • αρχικη
  • Γλωσσα
  • μαθηματικα
  • ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ
  • ΛΕΞΙΚΟ

Μαθηματικα

η προπαιδεια

1/20/2019

1 Comment

 
Πατήστε πάνω στον πίνακα και κυκλώστε τη σωστή πράξη. Βλέπετε πως κάθε φορά που αλλάζουμε τους όρους σε έναν πολλαπλασιασμό, το γινόμενο είναι το ίδιο αλλά τακτοποιημένο με διαφορετικό τρόπο!
Για παράδειγμα 2x3 = 6 και 3x2 = 6 αλλά στον πρώτο πολλαπλασιασμό έχουμε 2 σακουλάκια που έχουν από 3 καπάκια το καθένα ενώ στον δεύτερο έχουμε 3 σακουλάκια που έχουν από 2 καπάκια το καθένα. 

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Να θυμάστε πως η προπαίδεια δε μαθαίνεται μονομιάς. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή και συνεχή εξάσκηση ακόμη κι όταν νομίζετε πως την ξέρετε νεράκι!
Πάντως για να παίξετε τα παιχνίδια πρέπει πρώτα να την ξεσκονίσετε!
Πατήστε τα κουμπιά για να παίξετε.

στοχος τα φρουτα
αγωνας δρομου αυτοκινητων
αγωνας δρομου με πιγκουινους
πολλαπλασιασμος με μετεωριτες
σωστε την πριγκιπισσα
Κι ένα κόλπο για όσους ακόμη αμφιβάλλουν πως τα Μαθηματικά είναι μαγικά αλλά κι εκείνους που δυσκολεύονται ακόμη!
Η προπαίδεια του 9 για παράδειγμα!
1 Comment

βρισκω το μισο και το διπλασιο των αριθμων

11/18/2018

0 Comments

 
Πατήστε στην εικόνα για να βρείτε το μισό και  το διπλάσιο των αριθμών.
Picture
Ώρα για παιχνίδι! Πάτησε πάνω στην εικόνα και βοήθησε τον Ρομπέν αν βρει το διπλάσιο των αριθμών.
Picture
0 Comments

εισαγωγη στην προπαιδεια

11/4/2018

0 Comments

 
Την εβδομάδα που μας πέρασε κάναμε μια εισαγωγή στην προπαίδεια. Ξεκινήσαμε με κινητικά παιχνίδια ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια και τη  λειτουργία του πολλαπλασιασμού και να συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για μια σύντομη πρόσθεση. Πρώτα πήγαν 10 φορές στο πίσω μέρος της αίθουσας και έφεραν από 2 καπάκια τη φορά ώστε να συμπληρώσουμε τα γινόμενα. Δείξαμε πως στον πολλαπλασιασμό, όπως και στην πρόσθεση, όταν αλλάζουμε τη θέση των όρων το γινόμενο παραμένει το ίδιο. Ωστόσο, για να αποφύγουμε μία από τις πιο συχνές παρανοήσεις των Μαθηματικών εξηγήσαμε πως, αν και το γινόμενο είναι το ίδιο, οι δύο πράξεις δε σημαίνουν το ίδιο πράγμα καθώς η διάταξη αλλάζει.
Για παράδειγμα 2 φορές το 3 και 3 φορές το 2  έχουν γινόμενο 6 αλλά το πρώτο δηλώνει 2 σειρές που έχουν 3 όμοια πράγματα (2 τριάδες) ενώ το δεύτερο δηλώνει 3 σειρές που έχουν 2 όμοια πράγματα (3 δυάδες).


Picture
Ακούσαμε ένα τραγουδάκι για να διασκεδάσουμε.
Είπαμε την προπαίδεια του 2 δυνατά, ψιθυριστά, τραγουδιστά, γρήγορα, αργά, χορευτικά αλλά πάντα με τον μικρότερο αριθμό μπροστά γιατι έτσι είναι πιο εύκολο να την αποθηκεύσει ο εγκέφαλος. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα μάθουμε και την προπαίδεια των υπόλοιπων αριθμών.
μία ή δύο δύο
δύο ή δύο τέσσερα
δύο ή τρεις έξι
δύο ή τέσσερις οχτώ
δύο ή πέντε δέκα
δύο ή έξι δώδεκα
δύο ή εφτά δεκατέσσερα
δύο ή οχτώ δεκάξι
δύο ή εννιά δεκαοχτώ
δύο ή δέκα είκοσι

Κι αφού τη μάθουμε νεράκι, κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη και μπερδεμένη και με παγίδες, τότε μπορούμε να παίξουμε κι ένα παιχνίδι!
Picture
0 Comments

Απο τη μοναδα στη δεκαδα 1-100

10/11/2018

0 Comments

 
Πριν αρχίσουμε να κυκλώνουμε με "κόκκινο" τη μονάδα και με "πράσινο" τη δεκάδα ε'ιναι σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει μονάδα και δεκάδα και ποια είναι η διαφορά τάξης της μίας από την άλλη. Αφού φτιάξουν μόνα τους τις δεκάδες έχουμε ένα ποτηράκι με 9 δεκάδες και ένα με εννιά μονάδες. Με οδηγό τον πίνακα των αριθμών από το 1 ως το 100 ξεκινάμε τη δουλειά.
Picture
Βρισκουμε τις Μονάδες και τις Δεκάδες στους αριθμούς, ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε 1-1, 2-2, 3-3, 5-5 και 10-10. Φτιάχνουμε αριθμούς με Δεκάδες και Μονάδες από καλαμάκια και αναλύουμε με τον ίδιο τρόπο τους αριθμούς που μας δίνονται.
Παραδείγματα:

53 = 50 + 3 = 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 3 = 5Δ + 3Μ

1 + 10 = 11, 11 +10 = 21, 21 + 10 = 31 κοκ

53 - 10 = 43, 43 - 10 = 33, 33 - 10 = 23 κοκ

Πατώντας στον παραπάνω πίνακα θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια.

0 Comments

Δεκαδες-μοναδες 1-20

10/7/2018

0 Comments

 
Πώς φτιάχνονται οι αριθμοί; Ποιος σκέφτηκε τον πρώτο αριθμό; Ποιος είναι ο πρώτος αριθμός; Πότε τελειώνουν οι αριθμοί; Ή μήπως δεν τελειωνουν ποτέ; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε τον επόμενο αριθμό κάποιου; Τι είναι το άπειρο;
​Ξεκινάμε λίγο ανάποδα το μάθημα σήμερα. Αν κι έχουμε Μαθηματικά εμείς ξεκινάμε με Λογοτεχνία και το εξαιρετικό βιβλίο της Κέιτ Χόσφορντ από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως κάθε αριθμός φτιάχνεται αν στον προηγούμενο προσθέσουμε το 1. Έτσι οι αριθμοί δεν τελειώνουν ποτέ!
Picture
Κι έρχεται η ώρα να γνωρίσουμε τη Μονάδα και τη Δεκάδα, δυο αδερφές πολύ αγαπημένες που βοηθούν η μία την άλλη. Η Μονάδα είναι η μικρότερη και δεν είναι τόσο δυνατή όσο η αδερφή της η Δεκάδα, γι' αυτό κι εκείνη πάντα τη βοηθά να σηκώσει τα βάρη!


Picture
Η Μονάδα μπορεί να σηκώσει 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 αλλά στα 10 πάρτην κάτω! Η Δεκάδα τακτοποιεί τις 10 Μονάδες σε ένα σακουλάκι κι έτσι μπορεί νατις κουβαλήσει πιο άνετα! Για να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας φτιάχνουμε Μονάδες και Δεκάδες. Πόσες Μονάδες έχει μια Δεκάδα; Κι αν σκορπίσουμε μια Δεκάδα πόσες μονάδες έχουμε;
Κάνουμε πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης από το 1 ως το 20χρησιμοποιώντας καπάκια, δαχτυλάκια και την αριθμογραμμή. Καλό θα είναι το παιδί στο γραφείο του ή στο χώρο που μελετά στο σπίτι να έχει μια αριθμογραμμή για να μπορεί να τη βλέπει και να τη συμβουλεύεται.
Picture
0 Comments

τη δεκαδα ξεπερνω... αφου πρωτα την πατω!

9/30/2018

0 Comments

 
Μην ξεχνάτε: στο σχολείο και στο σπίτι και σήμερα απαραίτητα "μαθηματικά αξεσουάρ" για πιο αποτελεσματική δουλειά είναι οι δεκάδες από χαρτόνι και είκοσι καπάκια,  ξυλάκια ή κυβάκια δυο διαφορετικών χρωμάτων. Ο στόχος είναι να κατανοήσει το παιδί τι κάνει και γιατί το κάνει χωρίς να αγχωνόμαστε για τον χρόνο στον οποίο θα το πετύχει. 

Τη δεκάδα ξεπερνώ by Eleftheria K on Scribd

Μετά από τόση δουλειά νομίζουμε πως μπορείτε να παίξετε κι ένα παιχνιδάκι! Έτοιμοι για εκτόξευση;
Picture
0 Comments

απο την προσθεση στην αφαιρεση

9/25/2018

0 Comments

 
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε ήδη τα Μαθηματικά είναι μαγικά και φέτος θα σας το αποδείξουμε!

Από Την Πρόσθεση Στην Αφαίρεση by Eleftheria K on Scribd

0 Comments

τι μαθαμε στην α' ταξη

9/19/2018

0 Comments

 
Ξεκινάμε με την κατανόηση της έννοιας της δεκάδας και των πράξεων μέσα σ' αυτήν. Φτιάχνουμε μια δεκάδα από χαρτόνι και με κουμπιά, καπάκια, ζυμαρικά, βότσαλα ή ό,τι άλλο σκεφτούμε συμπληρώνουμε τα ζευγαράκια του 10.
Σημαντικό είναι να κατανοήσουν τα παιδιά πως ακόμη κι αν αλλάξουμε τη θέση των αριθμών στην πρόσθεση, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο (αντιμεταθετική ιδιότητα).
Picture
Με τον ίδιο τρόπο περνάμε από την πρόσθεση στην αφαίρεση: αφού 7 + 3 = 10 τότε 10 - 3 = 7 και 10 - 7 = 3. 
Μπορούμε ακόμη να βρούμε το συμπλήρωμα. Πόσα χρειάζομαι ακόμη ή πόσα μου λείπουν ακόμη για να φτάσω στο 10;

Εύκολα, με απλά υλικά είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρα πιο διασκεδαστικό να παίξετε μαζί με τα παιδιά σας για 15 λεπτα τη μέρα από το να συμπληρώνετε μέχρι το βράδυ ασκήσεις σε φωτοτυπίες! Δοκιμάστε το!
Picture
Picture
Picture
Picture
Μπορείτε επίσης να επιτρέψετε στα παιδιά, με χρόνοδιάγραμμα που θα έχετε συναποφασίσει, να παίξουν παιχνίδια Μαθηματικών στον υπολογιστή.

Κάνοντας αφαίρεση στην πρώτη δεκάδα, βοηθάτε τα παπάκια να κολυμπήσουν πιο γρήγορα.
Picture
Προσθέσεις από το 1 ως το 20.
Picture
0 Comments

    Archives

    January 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • αρχικη
  • Γλωσσα
  • μαθηματικα
  • ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ
  • ΛΕΞΙΚΟ